Ganduri de martisor

Ganduri de martisor

Ganduri de martisor

Martisorul are o istorie bogata, nu doar sub aspectul numarului de ani din varsta sa, ci si in ce priveste formele sub care acesta a fost cunoscut si semnificatiile care i-au fost atribuite. Deja acum stie toata lumea ca martisorul vine din stravechi, ca el era cunoscut in Roma antica, de pilda, dar legatura care se banuie ca exista intre acesta si un cult agrar, al Zeitei Mame, indica o vechime de 6.000 de ani a martisorului. Au fost gasite pe teritoriul nostru amulete vopsite in alb-rosu care par a fi un stramos al martisorului si care au 8.000 de ani.

2

In ce priveste forma de prezentare, il gasim in istorie fie doar snur impletit alb-rosu (cu semnificatii legate alternanta celor doua anotimpuri din calendarul popular: iarna-vara), fie insotit de un obiect (sau banut de argint sau arama) cu rol de talisman. Era purtat la incheietura sau la gat, agatat in copaci si insotit de diferite ritualșuri si descantece. Un lucru e sigur si constant in toata istoria martisorului: anunta venirea primaverii, inceperea unui nou ciclu de viata. Veste de bucurie!

A! Buna dimineata, Primavara!

Iar proaspata te-ntorci in tara,

Tu frageda, si ea intinerita.

In tara din raspintii verzi, fii binevenita. (Tudor Arghezi – ”Buna dimineata, Primavara!”)

Chiar si in zilele noastre avem o diversitate de obiceiuri legate de martisor. In general, martisorul e oferit de baieti fetelor, dar exista si zone (Moldova) in care fetele sunt cele care il ofera baietilor. Ca prezentare, in anii din urma se observa o preferinta a publicului catre intoarcerea la origini – la originile noastre de romani, prin reinvierea si re-apreciarea traditiilor noastre romanesti, dar si la originile martisorului in sine. Sunt, astfel, foarte apreciate in ultima vreme martisoarele-ii, martisoarele cu motive populare (chiar daca sunt sub forma de cercei, pandantive sau brose), martisoare-obiecte traditionale miniaturale (ulcior de lut, potcoava), martisoare executate din materiale naturale (ceramica, lemn, lana, panza de sac etc.).

3

Dincolo de preferintele noastre fata de obiectului oferit/primit, martisorul este un accesoriu devenit aproape obligatoriu. Chiar si cele mai carcotase persoane ii recunosc existenta si semnificatia (stii ca se apropie primavara atunci cand vezi ca apar in feed-ul de facebook postari cu martisoare). Iar persoanele plecate din tara, care isi duc existenta printre straini, ii duc sincer dorul.

4

Pe acestia, dar si pe toti cei care se opresc in fata postarilor amintite sau a tarabelor din targuri, va invit sa admirati creativitatea si calitatea martisoarelor romanesti din galeria Manufacturat.ro.

5

Va uram o primavara plina de veselie!

(Toate imaginile folosite in acest articol sunt preluate din galeria Manufacturat.ro.)

 

”Șiruri negre de cocoare,

Ploi călduțe și ușoare,

Fir de ghiocel plăpând,

Cântec îngănat în gând,

Sărbătoare…” (Otilia Cazimir – ”Pentru tine, primăvară”)

6

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d blogeri au apreciat: