Finantare pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului

Finantare pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului

Finantare pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului

Guvernul a semnat in 31 august 2016 Memorandumul cu tema: “Incadrarea schemei de ajutor de minimis – Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman”.

Sub aceasta denumire pompoasa se ascunde o initiativa a Guvernului (in acord cu politica la nivel european) de activare si sustinere a potentialului economic al sectoarelor culturale si creative din Romania.

Scopul schemei de ajutor de minimis in discutie, administrata de catre Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie, este de a sustine operatorii economici prin acordarea de ajutoare financiare pentru acoperirea costurilor de participare la targuri, in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1407/2013 si este complementara cu programele finantate din fonduri europene.

Schema de minimis pentru mestesuguri si artizanat cu finantare de la bugetul de stat este elaborata pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe urmatorii ani. Data estimata la care va intra in vigoare aceasta schema este luna septembrie 2016, iar perioada estimata in care se vor efectua platile este pana la finalul anului 2016. Se estimeaza ca vor fi ajutati prin aceasta schema aproximativ 160 de beneficiari. Suma totala alocata acestei scheme pentru anul 2016 este de 890.000 lei.

Memorandumul precizeaza: “Se asigura participarea gratuita la targ pentru aplicantii selectati in urma inscrierii in program. Ajutorul de minimis se acorda sub forma unor alocatii financiare nerambursabile acordate pentru rambursarea cheltuielilor de transport pentru beneficiari si pentru produsele acestora, asigurarea standurilor de prezentare precum si cazare.” Astfel:

  • Suma maxima acordata unui beneficiar pentru cazare nu va depasi 1000 lei pe perioada targului;
  • Suma maxima acordata pentru transport nu va depasi 1000 lei pentru targ (daca este vorba de un cost mai mare, diferenta va fi suportata de catre beneficiar);
  • TVA este cheltuiala neeligibila.

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri mai anunta ca in aceasta toamna va fi organizat un festival al antreprenoriatului, ca “un festival al industriilor creative” in cadrul caruia se va imbina cultura cu initiativa de business, iar “autoritatea publica se va pozitiona ca facilitator si catalizator al inițiativei private, ca determinant al dezvoltarii sectorului creativ si cultural”.

Gasiti Memorandumul publicat pe site-ul Guvernului.

Lista Oficiilor Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie care va pot oferi informatii despre acest program o gasiti pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor pentru IMM-uri