Despre apreciere…

Despre apreciere…

Despre apreciere…

Iubesc lumea handmade si pe artisti. De la distanta sau mai implicat, ma extaziez in fata talentului si maiestriei lor. Dar este suficient? „Aprecierea este lubrifiantul vietii” – spune Gerald Bath. Ce inseamna asta?

Artistii (de orice fel) nu sunt niste oameni rupti de ceilalti, care traiesc intr-un turn, izolati si creeaza doar pentru ei insisi. Nu exprima ceea ce simt fara nici o asteptare de la semenii lor. Arta si cultura au influenta asupra indivizilor si societatii, dar si societatea si indivizii ei ii influenteaza pe creatori. Arta lumineaza viata interioara si le imbogateste indivizilor universul emotional. La nivelul societatii, efectele se vad la nivel economic, educational, al sanatatii si bunastarii populatiei. Stitistica spune ca aproape 60% dintre persoane sunt inclinate sa aprecieze ca au o stare de sanatate buna daca au participat la evenimente culturale in ultimele 12 luni. In aceste conditii consider ca atunci cand spunem „Multumesc lui Dumnezeu ca sunt sanatos/oasa!” am putea, la fel de bine, sa fim recunoscatori artistilor pentru ca modeleaza realitatea in care traim intr-un fel care ne face bine. Sa-i pretuim, deci, pe ei si rezultatul muncii lor! Pentru ca „inalta apreciere e un lucru minunat. Ea face ca lucrurile excelente ale altora sa ne apartina tuturor” (Voltaire).

Psihologul si filozoful William James spune ca “principiul cel mai profund al naturii umane este dorinta de a fi apreciat.” Sa fim onesti cu noi insine: cu totii jinduim sa fim recunoscuti pentru contributia si realizarile noastre. In cazul artistilor, prin valoarea pe care o aduc indivizilor si societatii, este chiar mai mult decat atat. Un fel de… datorie de onoare.

2z

De la o vorba buna adresata doamnei care vinde cercelusi crosetati la taraba din targul de produse handmade pe care il vizitam si pana la un simplu „like” la poza cu oua incondeiata de Paste pe pagina de facebook a unui mester popular sau la un simplu si frumos mesaj lasat acestuia prin care sa inteleaga ca ii apreciezi munca – sunt gesturi care pe tine, privitorule si admiratorule, nu te costa nimic. Dar pentru el, e motorul care il face sa se aseze la masa de lucru in fiecare zi, chiar si in saptamanile in care nu a vandut nimic, care il face sa se ridice bolnav din pat pentru a finaliza o comanda pe care a promis s-o livreze. „Aprecierile sincere, la obiect si facute dezinteresat sunt adevarate deschizatoare de inimi” – Dale Carnegie.

Deepak Chopra in „Cele sapte legi spirituale ale succesului” spune: „Daca doriti sa obtineti prosperitate, daruiti prosperitate; daca doriti sa obtineti bani, daruiti bani; daca doriti sa obtineti iubire, respect si apreciere, daruiti iubire, respect si apreciere.”

Sau ramanem la cultura noastra populara, care tot in acest sens ne indeamna, proverbul „Cine are suflet mare, pretuieste si maretia altora”.

3z

(Imagini preluate din galeria Manufacturat.ro)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d blogeri au apreciat: