Arta in era digitala

Arta in era digitala

Arta in era digitala

Incepand cu 7 februarie, celebrul Muzeu Metropolitan de Arta din New York, SUA (cunoscut si sub numele de MET) pune la dispozitia publicului toate imaginile lucrarilor apartinand domeniului public din colectia sa. Aceasta generoasa oferta se face sub bine-cunoscuta directiva Creative Commons Zero, care, atunci cand este numita in legatura cu o opera de arta, stipuleaza ca aceasta este oferita de catre autorul sau utilizarii publicului larg, care o poate copia, modifica, distribui mai departe, utiliza in scopuri comerciale fara a cere permisiunea.

2

 

Muzeul Metropolitan de Arta din New York a fost fondat in 13 aprilie 1870 cu scopul „de a incuraja si dezvolta studiul artelor frumoase, dar si implicarea artelor in viata practica, de a sustine dezvoltarea cunostintelor legate de acestea, sprijinind, astfel, educatia populara.”

Dedicat si in zilele noastre misiunii sale initiale, MET adopta acum aceasta politica a accesului liber la un numar de 375.000 (din care pana in prezent au fost catalogate 200.000 electronic) de opere de arta, facand un pas important in era digitala. Impreuna cu imaginile acestor opere de arta, sunt disponibile pentru a fi descarcate si alte informatii importante (tombstone data) cum ar fi: titlul, autorul, data, cultura, mediul si dimensiunile lucrarilor respective.

3

Muzeul Metropolitan de Arta din New York este o institutie iconica, o colectie enciclopedica ce cuprinde 1,5 milioane de obiecte care „acopera” o perioada de 5000 de ani de cultura a umanitatii de pe tot globul. Noua politica de acces liber la aceasta comoara inestimabila face parte din strategia muzeului de a-si largi audienta de la cei 30 de milioane de vizitatori ai site-ului muzeului (intr-un an) la cele 3 miliarde de indivizi conectati la internet.

Nici cei care calca pragul celor 3 locatii ale muzeului sau cei care doresc sa fie informati cu activitatile acestuia nu sunt lasati deoparte. Pentru acestia exista deja o aplicatie de mobil care le pune la dispozitie informatii legate de locul evenimentelor, expozitiilor sau posibilitatea de a planifica participarea la acestea, diferite recomandari etc.

Eforturile institutiilor de a se adapta vremurilor si de a raspunde noilor nevoi ale oamenilor sunt remarcabile si vorbesc, evident, tot despre forta pe care omul o are de a transforma realitatea inconjuratoare. Dar noua realitate trebuie sa cuprinda arta, pentru ca ea este intrinseca umanitatii.

4

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d blogeri au apreciat: