7 motive sa faci copilului tau cunostinta cu mestesugurile

7 motive sa faci copilului tau cunostinta cu mestesugurile

7 motive sa faci copilului tau cunostinta cu mestesugurile

Iata o lista cu motivele pentru care oamenii ar trebui sa ii introduca pe copii universul special al mestesugurilor. Fie ca-i spunem „lucru manual”, „activitati creative” sau „educatie estetica”, efectele acestor activitati asupra dezvoltarii copiilor sunt uimitoare. Lucrul cu mainile proprii, folosirea materialelor naturale (lemn, piatra, fier, lut, lana, bumbac etc.), capacitatea de a crea obiecte unice sunt doar cateva dintre premizele de la care pornim discutia despre beneficiile asupra vietii copiilor in perspectiva larga.

  1. 1. Lucrul cu mainile ajuta la dezvoltarea creierului copilului.

Teoria conform careia abilitatile motrice si cele cognitive „sunt gazduite” in zone diferite din creier a fost contrazisa de studii recente, care au aratat ca, de exemplu, zonele considerate a apartine deprinderilor cognitive sunt activate si in timpul timpul executarii unor sarcini motrice si invers. In cazul copiilor, acest lucru este cu atat mai evident. In prima copilarie, in special, existenta lor fizica in lume si miscarea lor prin ea ii obliga sa fie intr-un permanent proces cognitiv de rezolvare de probleme. In plus, psihologii care au studiat mai recent probematica evolutiei copiilor in domeniile cititului, matematicii si stiintelor, au aratat ca atentia, deprinderile de motricitate fina si cunostintele generale sunt predictori mai puternici pentru achizitiile de mai tarziu decat deprinderile timpurii legate strict de domeniul respectiv. Nu e uimitor?

  1. 2. Lucrul cu materiale naturale stimuleaza dezvoltarea creierului.

Pana la varsta de 6 ani copilul invata din contactul direct cu lumea inconjuratoare, contact pe care il realizeaza prin toate simturile sale. Este vorba despre experiente multi-senzoriale, nemijlocite, in care copiii pot simti textura, duritatea sau temperatura materialelor, le pot mirosi etc. In plus, materialele naturale (neprelucrate sau putin prelucrate) ofera posibilitati nelimitate de joaca si invatare, lasand creativitatea copilului sa se manifeste liber.

  1. 3. Lucrul cu materiale naturale dezvolta legatura copiilor cu natura.

Oamenii sunt programati sa simta nevoia de legatura cu natura pentru ca ei insisi sunt parte a ei. Cu toate acestea, specialistii atrag atentia asupra faptului ca in zilele noastre copiii sunt din ce in ce mai putin expusi contactului direct cu natura. Viata lor se desfasoara dupa un program destul de strict, care cuprinde, in mare, mersul la cresa / gradinita / scoala si activitati extracurriculare organizate atent de catre adulti. Locurile de joaca sunt tot mai mult concepute pentru a satisface cerinte legate in primul rand de siguranta copiilor, usurinta intretinerii lor si posibilitatea de a acorda parintilor o pauza, un timp pentru ei insisi, si abia intr-un plan secund se tine cont de nevoia de a-i stimula pe copii. Sa mai amintim si de terenul tot mai mare pe care il castiga folosirea gadgeturilor moderne in viata copiilor… Toate acestea au ca efect indepartarea copiilor de interactiunea directa, nemijlocita cu natura. Chiar si noi, adultii ne gasim de multe ori in situatia in care pierdem legatura cu natura si simtim clar efectele asupra starii noastre generale.

Este datoria noastra de parinti sa oferim copiilor ocazii sa exploreze natura si sa creeze o legatura semnificativa cu ea. Si pentru ca nu ne este intodeauna la indemana sa pornim intr-o drumetie, sa cutreieram padurile si vaile acestei tari, sa urcam muntii sau sa mergem la vanatoare de fluturi, lucrul manual (acest „copil mic” al mestesugurilor) poate sa ajute. Daca nu putem sa exploram direct natura, putem oferi copiilor ocazia de a-i cunoaste elementele componente: conuri de brad, iarba, pietre, frunze, bete, scoici, nisip, bucati de lemn etc.

  1. 4. Lucrul cu materiale naturale este bun pentru sanatate.

Folosirea materialelor naturale inseamna de cele mai multe ori reducerea cantitatii compusilor chimici toxici eliminati de obiectele din jurul nostru, in special de obiectele / jucariile cu care vin in contact sau care se afla in preajma copiilor. Chiar daca nici obiectele naturale nu sunt intotdeauna complet „verzi” (dat fiind faptul ca si ele sunt supuse unor proceduri care le pot incarca cu asemenea compusi), tot este important efortul pe care il facem pentru a reduce cat mai mult riscul, utilizand materiale naturale.

  1. 5. Implicarea copiilor in activitati care favorizeaza manifestarea creativitatii lor dezvolta stima de sine.

Specialistii spun ca orice activitate poate ajuta la cresterea stimei de sine a copilului DACA acestuia ii este permis sa isi exprime creativitatea SI rezultatul este valorizat ca atare. Activitatile de creatie artistica sunt de departe cele care se incadreaza cel mai bine in aceste conditii. Chiar daca trebuie sa se supuna unor cerinte (in ce priveste tema aleasa, tehnicile folosite, mijloacele folosite etc.), este inca destul loc pentru ca imaginatia fiecarui copil sa se manifeste. Iar rezultatele nu au cum sa fie „gresite” sau „lipsite de valoare”. Din contra, in calitatea lor de creatii artistice, rezultatele sunt autentice, pline de semnificatii si asta le face valoroase. Iar aprecierea lucrarilor creative ale copiilor ii face pe acestia sa se simta speciali si le creste increderea in fortele proprii.

  1. 6. A-i invata pe copii sa desfasoare activitati manuale dezvolta la acestia respectul pentru rezultatele muncii celorlalti.

Invatand cum se face un obiect, copilul isi schimba modul in care priveste, de aici incolo, acel obiect, dar si altele despre care intelege ca se obtin intr-un mod asemanator: prin efort sustinut (stat mult timp asupra unui acelasi lucru pana cand acesta poate fi considerat finalizat), infrangand greutatile aparute pe parcurs (poate fi destul de dificil, de pilda, sa tai cu foarfeca un carton gros… si uneori te poti chiar rani), crescand standardele de calitate in mod natural (uneori observam ca micul creator are standarde de calitate mai inalte decat le-am fixat noi, adultii, si nu este multumit de rezultat pana cand acestea nu sunt respectate), cu atentie la detalii (invata ca sunt foarte importante calitatea materialelor folosite, alegerea culorii, texturii, formei etc.) si cu un deosebit atasament fata de rezultatul acestui proces laborios (cine are copii stie la ce ma refer!).

  1. 7. Activitatile de „lucru manual” ajuta la cultivarea pasiunilor si talentului copilului.

De foarte multe ori am citit in ultimul timp povesti ale unor oameni cu o cariera frumoasa in diverse domenii (mari corporatii, in unele cazuri) care au lasat totul in urma cand au descoperit cata satisfactie le ofera implicarea in activitati manuale creative: confectionarea de bijuterii si accesorii, impletitul, crearea de obiecte unicat de imbracaminte sau de pielarie, diverse decoratiuni (pe sticla, lemn), pictura etc. Asta s-a intamplat pentru ca intr-un moment anume al vietii lor au descoperit ca „sunt buni” la a face acel lucru. Spuneti-i talent, spuneti-i indemanare… Oricum l-ati numi, aceasta abilitate speciala a determinat usurinta pe care a resimti-o persoana respectiva in a executa anumite operatii si, prin urmare, neimplicand o fortare intentionata, a adus dupa sine relaxare si multumire pentru lucrul bine facut. In plus, rezultatul a produs placere prin calitatile lui estetice. Aceasta este reteta pentru o cariera „adevarata”: sa faci ceva la care te pricepi si-ti place! Asta te face fericit! Si ce altceva isi doresc parintii pentru copiii lor decat… SA FIE FERICITI? Atunci, in loc sa ii fortam pe copii sa mearga la olimpiadele de matematica chiar daca nu le place materia, mai bine sa incercam sa le oferim ocazii de a-si descopere talentul propriu. Ce daca acesta este de a ciopli lemn? Copilul are sansa de a deveni un mester tamplar priceput si un om implinit!

Succes!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d blogeri au apreciat: